10 Ocak 2012 Salı

Apple’dan Facebook Kullanıcılarına Ücretsiz Uygulama Promosyonu


Hatırlarsanız geçtiğimiz sene “App Store Uygulamalarının Promosyon Kodları Nasıl Kullanılır” başlıklı bir yazı ile App Store’da promo kodlarının nasıl kullanıldığından ve redeem kavramından bahsetmiştik. Tekrar özetlemek gerekirse Promosyon Kodları, yazılım geliştiricilerinin dağıttığı ve paralı uygumalarının ücretsiz olarak indirilmesini sağlayan tek kullanımlık kodlar. Fakat uygulama geliştiricileri bu kodlardan istedikleri kadar dağıtamıyorlar, ancak bir versiyon için maksimum 50 tane üretebiliyorlar. Fakat bu dağıtım işini organize eden Apple olunca bu limit artabiliyor :)
Esas paylaşmak istediğim de Apple’ın Facebook üzerinde bu promosyon kodlarından dağıtıyor olması. Apple şu an,  App Store Facebook Fan Sayfasını beğenen kullanıcılara sınırlı sayıda daha evvel tanıttığımız Where is My Water uygulamasının promosyon kodlarını dağıtıyor. Bu sayede oyunu ücretsiz olarak indirebiliyoruz.
Bu promosyon koduna sahip olmak için öncelikle http://apps.facebook.com/freeonappstore adresine giriş yapmak ve sayfayı beğenmek gerekiyor. Sonra da ekrandaki “Get Your Free App” seçeneğine tıklıyoruz.
Ardından gelen ekranda da “Redeem Now” seçeneğine tıklıyoruz ve bu bizi iTunes’a yönlendiriyor. iTunes’ta da eğer yakın zamanda giriş yapmamışsak Apple ID ve şifremizi tekrar girmemiz gerekiyor. Ardından da ücretsiz indirme işlemi başlıyor.
Eğer bu noktada indirme işlemi başlamaz ise veya hata alırsanız “Redeem Now” seçeneğine tekrar tıklayın. Fakat buna rağmen sorun devam ederse, bu sefer de aşağıdaki örnek ekran görüntüsünde olduğu gibi Redeem yani Promosyon kodunu kopyalayıp iTunes’taki Redeem ekranına yapıştırmanız gerekecek.
Eğer iTunes kullanmıyorsanız yani sadece cihazınızdan (iPhone, iPad veya iPod Touch) indirme yapabiliyorsanız, o zaman yine yukarıda size verilen kodu, cihazınızdaki App Store uygulamasındaki Redeem seçeneğini kullanarak giriş yapabilirsiniz.
App Store uygulamasındaki Featured menüsünden Redeem seçeneğine ulaşabilirsiniz.
Bu kampanya 15 Aralık 2011′e kadar geçerliymiş ve belli sayıda kod ile sınırlıymış. Apple geçtiğimiz aylarda daJetpack Joyride uygulamasının bu şekilde promosyonunu yapmıştı fakat o zaman indirme konusunda çok sıkıntılar yaşandığı için paylaşmak istememiştim. Fakat bu sefer kendim de dahil olmak üzere denettiğim birkaç arkadaşım sorunsuz indirebildi. Apple’ın bu promosyon işini de sürekli hale getireceğini de düşündüğümden artık paylaşayım istedim.
Eğer Faceebok hesabınız var ise bu fırsatı kaçırmayın derim :)
Not: Bu arada tekrar hatırlatmakta fayda görüyorum, promosyon kodları tek kullanımlıktır, yani kendi kullandığınız kodu arkadaşınıza gönderirseniz o faydalanamaz. Herkesin kendisinin yukarıdaki işlemleri yapması gerekiyor. Ayrıca uygulamayı bir kere bu şekilde bir ücretsiz indirdikten sonra bir daha hiç para ödemezsiniz, güncellemelerden (update) de ücretsiz yararlanırsınız.

Parolası Unutulan iPhone ve iPad’lerin Kilitlerinin Açılması


Özellikle iPhone kullanıcılarından sık sık, “Oğlan cihaza parola koymuş, şimdi parolayı nasıl sıfırlayacağım, ya da şifremi unuttum ne yapacağım” tarzı sorular geliyor. Biz de bu sorulara ayrı ayrı cevap vermek yerine bir yazıyla tek bir seferde cevap vereyim istedim.
Bildiğiniz gibi aşağıdak ekran görüntüsünde yer alan menüden, yani “Ayarlar -> Genel -> Parolayla Kilitleme” menüsünden cihazımıza parola koyabiliyoruz. Bu sayede istersek ekran kapandıktan (screen lock) hemen sonra ya da bir süre sonra parola ekranının devreye girmesini sağlayabiliyoruz.
Bu sayede cihaz yanımızda değilken biri ekranı açtığında, karşısına parola çıkıyor. Yani cihazı kimse iznimiz olmadan kurcalayamıyor ya da içindeki özel bilgilere kolayca ulaşamıyor.
Fakat çeşitili nedenlerden bazen kullanıcılar kendi koyduğu parolayı unutabiliyor ve de arka arkaya çok fazla sayıda yanlış parola girdiklerinde, aşağıdaki gibi bir ekranla karşılaşıyorlar. Apple, deneme yanılma yöntemi ile parolanın tespitine engel olmak için de, çok sayıda hatalı giriş sonrası deneme süresini arttıyor. Bu yüzden belli bir sayıdan sonra deneme yanılma yöntemi ile parolayı bulmak imkansız hale geliyor.
Apple’ın destek sitesinde yer alan bu dokümana göre de parolası unutulmuş bir iPhone veya iPad’in iTunes ile Restore (Geri Yükle) edilmesinden başka bir çare bulunmuyor. Tabii bu noktada kullanıcıları en çok endişelendiren, cihazın içindeki bilgiler oluyor. Çünkü geri yükleme sonrası, eğer cihaz daha önce bu şekile yedeklenmişse, parolanın tekrar geri gelme olasılığı bulunuyor.
Fakat Apple bu konuda da bir güzellik yapmış. Eğer cihaz en son eşzamanlandığı (sync) edildiği iTunes ile Restore (Geri Yükle) edilirse, yedekten dönüş sonrası parolayı kaldırıyor. Bu sayede kullanıcılar hiç parola konmamış gibi cihazlarını kullanabiliyor.
Fakat başka bir iTunes ile cihaz restore edilirse, bu kişinin bilgilerinize ulaşmaya çalışan kötü niyetli biri (örneğin hırsız) olabileceği düşüncesiyle, cihaz ancak sıfır bir kurulum (Setup as a new iPhone) ile başlatılırsa paroladan kurtulunabiliyor.
Bu yüzden herhangi bir nedenle cihazımızın parolasını unutursak, ilk olarak cihazımızı her zaman kullandığımız iTunes’a bağlıyoruz ve Restore (Geri Yükle) işlemine başlamadan önce her zaman paylaştığımız gibi önce birYedek (Backup) alma işlemini, ardından da Satınalınanları Aktar (Transfer Purchases) işlemini yapıyoruz.
Yedekleme işlemimiz bittikten sonra da artık cihazımı Restore (Geri Yükle) işlemine geçebiliriz. (Bu işlem, cihazımızın yazılımını sıfırlar, yani kutusundan yeni çıkmış gibi henüz birşey yüklenmemiş veya ayar yapılmamış hale getirir. Özetle bilgisayar dünyasından bildiğimiz terimle “formatlar”.)
Cihazımız yine USB kablosu ile bilgisayarımıza bağlıyken iTunes’taki “Geri Yükle” (Restore) seçeneğine tıklayarak güncel yazılım yüklemesini başlatıyoruz.
Not: Eğer cihazımızın yazılımı güncel değilse, iTunes önce Apple Sunucularına bağlanıp en güncel yazılımı indirmek isteyebilir. Bu durumda manuel restore işlemi yapmak isterseniz, “iTunes ile Manuel Yazılım Güncellemesi Nasıl Yapılır?” başlıklı yazımızda anlattığımız mantıkla yani “Shift” tuşuna basarak manuel Geri Yükle’me işlemi yapabilirsiniz.
Geri Yükle’me işlemi tamamlandıktan sonra karşımıza “Yeni bir iPhone olarak ayarla” ve “Şu yedeklemeyi geri yükle” seçenekleri çıkıyor. Yazının başında da belirttiğim gibi Apple’ın bu konudaki destek dokümanına göre, eğer daha önce cihazımızı en son senkronize ettiğimizi iTunes’u kullanıyorsak en son yedeklememizi seçebiliyoruz. Yoksa “Yeni bir iPhone olarak ayarla” seçeneğini kullanarak cihazımızdaki bilgileri kaybetmiş ama paroladan kurtulmuş bir şekilde cihazımızı açabiliyoruz.
Fakat ben bu yazıyı hazırlarken, parola ile kilitli durumda ve sözde şifresini bilmediğim :) cihazımı her zaman yedeklediğim iTunes ile restore ettim ve en son aldığım yedekten geri döndüm. Gerçekten de Apple’ın söylediği gibi hem cihazım parolasız bir şekilde açıldı hem de en son yedekten geri dönebildiğim için cihazımdaki bilgileri kaybetmemiş oldum.
Bu konuda ara ara olsa da çok soru geldiği için paylaşayım istedim. Umarım faydası olur.